فوشیا

این گیاه به خاطر گل‌های زیبا و رنگارنگ خود در دنیا بسیار پرطرفدار می‌باشد. دارای 200 گونه مختلف از گیاهان خزان‌کننده، درخت و درختچه‌ای است. این گیاه دارای گل‌های آویز رنگارنگی است که از اواخر بهار تا اواسط پاییز گل می‌دهد و دارای برگهایی به رنگ سبز روشن می‌باشد. ساقه‌های بلند و باریک آن بعضی خمیده و بعضی صاف‌اند.

رنگ گل آن‌ها سفید، قرمز تیره، آبی، ارغوانی، نارنجی، سفید مایل به زرد به نور کافی و شدید (ولی غیرمستقیم) نیاز دارد. نیاز آبی آن معمولی تا فراوان (ولی خاک آن نباید باتلاقی شود)، گل به شکل آویز (گوشواره‌ای)، میوه‌های کوچک در اندازه‌های 5 تا 25 میلی‌متر بوده و به رنگ‌های قرمز تیره، سبز، قرمز یا ارغوانی تیره است. میوه‌های آن دارای تعداد زیادی بذر کوچک‌اند.

 

گل فوشیا

گل فوشیا

تکثیر فوشیا

1- بذر: بذر آن را می‌توان در پاییز برداشت کرد و آن را در بهار در خاک مناسب کاشت و با تنظیم آب و دما و تغذیه مناسب، گیاه مطلوبی به دست آورد.

2- قلمه زدن: همه انواع گل‌آویز را می‌توان از طریق قلمه زدن تکثیر کرد. زمان مناسب برای قلمه زدن این گیاه از اواسط تا اواخر بهار و یا اوایل پاییز می‌باشد.

برای قلمه زدن باید ساقه برگ‌داری (نه زیاد نرم و نه زیاد سخت) که در آن نشانه‌های گلدهی وجود ندارد (و یا گل‌ها را جدا کنید) به اندازه 8-10 سانتی‌متر با یک چاقوی تیز به صورت اریب برش دهید. از فشردن و آسیب زدن به ساقه بپرهیزید. سپس قلمه را در بستری با خاکی مخلوط از خاک برگ و شن و در محلی با سایه جزئی و دمایی بین 15 تا 18 درجه سانتی‌گراد، قرار دهید.

توجه شود که قلمه را هم می‌توان در محیط آزاد و هم در گلخانه کاشت. اگر این گیاه در هوای آزاد کاشته شود، آن را اوایل آبان ماه به گلخانه منتقل کنید، زیرا در فصل گرما نیاز چندانی به شرایط گلخانه‌ای ندارند ولی رطوبت آن باید حفظ شود و در اواخر تابستان قلمه‌ها کمی باید خشکی ببینند و در محلی خشک نگهداری شوند تا گیاه به حالت استراحت برود و در فصل سرما باید به شرایط گلخانه‌ای برده شود.

این گلدان‌ها را در فصل زمستان آب نمی‌دهند. در ماه اسفند که گیاه شروع به نمو جوانه‌های تازه روی تنه گیاه می‌کند، آبیاری آن شروع می‌شود.

کاشت گل آویز

1- تعدادی گیاه فوشیا تهیه کنید و با روش قلمه‌کاری آن‌ها را افزایش دهید.

2- پس از ریشه‌دار شدن، آن‌ها را در گلدان شماره 4 بکارید.

3- گلدان‌ها را در سبد آویز قرار دهید.

دلایل زرد شدن فوشیا

- بروز لکه‌های کوچک قهوه‌ای رنگ بر روی برگ‌ها به دلیل سوختگی در زیر تابش اشعه آفتاب است.
- ریزش برگ‌ها در زمستان به علت سردی هوای محیط است.
- دلیل زرد شدن و ریزش برگ‌ها احتمالاً آبیاری بیش‌از حد و باتلاقی شدن خاک گلدان است. تشنگی گیاه نیز یکی دیگر از دلایل سقوط برگ‌های آن است.
- در صورتی‌که غنچه‌های آن شکفته نشوند باید علت آن را در گرمی هوای محیط جستجو کرد.
- عدم ظهور به موقع گل‌ها و ریز بودن برگ‌ها به علت کمبود مواد مغذی خاک است.
- رشد بیش از حد گیاه به علت زیادی عناصر مغذی خاک است.


منبع: کتاب تولید و پرورش گیاهان زینتی، پایه دوازدهم، دوره دوم متوسطه، رشته امور باغی، سال 1397، صفحه 65