پتاسیم به عنوان یک فعال‌ساز در بسیاری از واکنش‌های آنزیمی گیاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. نقش دیگر پتاسیم در گیاهان در سلول‌های ویژه برگ به نام سلول‌های نگهبان رخ می‌دهد که در اطراف روزنه یافت می‌شوند. ورم سلول نگهبان (یا کمبود ورم) درجه منفذ روزنه را کنترل می‌کند و بنابراین سطح تبادل گاز و بخار آب را از میان روزنه کنترل می‌نماید. ورم بیشتر توسط جابجایی پتاسیم درون و خارج از سلول‌های نگهبان کنترل می‌شود. بیشتر مقدار زیادی پتاسیم طی فرآیند جذب فعال جذب می‌شود. پتاسیم در گیاه بسیار متحرک است و به سرعت به بافت‌های جدید منتقل می‌شود.

کاهش رشد و کلروز حاشیه‌ای، علائم کمبود پتاسیم است. در اکثر فرمول‌های محلول غذایی، غلظت پتاسیم در حدود 200 میلی‌گرم در لیتر محلول و به صورت کاتیون است. نشانه‌های کمبود پتاسیم، نخست بر روی برگ‌های پایینی و به صورت لکه‌ها یا خال‌های حاشیه‌ای دیده می‌شود. اگر این کمبود ادامه یابد، در حاشیه برگ‌ها، مرگ بافتی به وجود می‌آید و گیاه اندکی پژمرده می‌شود. برگ‌هایی که دچار کمبود پتاسیم هستند، معمولاً دارای کمتر از 1/5 درصد از این عنصر می‌باشند.

کمبود پتاسیم در گوجه‌فرنگی رسیده، باعث ایجاد لکه‌هایی بر روی این میوه می‌شود که ناشی از عدم تولید رنگ قرمز طبیعی در مناطقی از آن است. افزایش سطح پتاسیم در این محیط‌ها به ویژه محیط هیدروپونیک و پشم سنگ، مانع از جذب کاتیون‌های دیگر مانند منیزیم (Mg) و یا کلسیم (Ca) می‌شود. منابع تهیه پتاسیم، نیترات پتاسیم، سولفات پتاسیم یا کلرید پتاسیم می‌باشد.


منبع: راهنمای تهيه و استفاده از محلول‌های غذايی برای کشت سبزیجات گلخانه‌ای در سیستم کشت هیدروپونیک ، محسن سیلسپور، نشریه فنی 580، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، 1398.